7 τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα

7 τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα

Ο χειμώνας έφτασε για τα καλά και πριν αρχίσουμε να βγάζουμε παπλώματα, χαλιά και θεμοφόρες, πρέπει να γεμίσουμε τη δεξαμενή με πετρέλαιο. Πριν όμως τη γεμίσουμε, ας δούμε  7 φτηνές, απλές και εναλλακτικές λύσεις για να την βγάλουμε πιο οικονομικά.

Πόρτες
Είναι γνωστό και σαφές. Όταν οι πόρτες των δωματίων -που δεν χρησιμοποιείτε- παραμένουν κλειστές, μονώνεται η θερμότητα του σπιτιού. Tip: Τοποθετήστε ειδικά αυτοκόλλητα στις χαραμάδες.  

Χαλιά
Ο πιο γνωστός τρόπος για να παραμένει το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα είναι φυσικά τα χαλιά. Κι όμως, η απώλεια της θερμότητας σε ένα γυμνό πάτωμα είναι φτάνει περίπου το 10%. Tip: Οι φλοκάτες είναι ιδανική επιλογή

Καλοριφέρ
Φροντίστε κάθε χρόνο να καθαρίζετε το καλοριφέρ σας. Αν η διάταξη του σπιτιού σας καλύπτει με έπιπλα κάποιο από τα καλοριφέρ, αλλάξτε την. Ό,τι τοποθετείται μπροστά από το καλοριφέρ εμποδίζει τα κύματα θερμότητας να απλωθούν στο χώρο. Tip: Τοποθετήστε πίσω από το καλοριφέρ σας αλουμινόχαρτο ώστε να επωφεληθείτε όλη τη θερμότητα. Το αλουμινόχαρτο αντανακλά όλη τη ζέστη στο εσωτερικό του σπιτιού χωρίς απώλειες.

Κουρτίνες
Αγοράστε κουρτίνες με χοντρή ύφανση. Όπως είναι λογικό οι "βαριές" κουρτίνες περιορίζουν την απώλεια της θερμότητας από τα κουφώματα και τις επιφάνειες των παραθύρων. Αυτή η λύση είναι ιδανική αν το σπίτι σας είναι παλιό και δεν έχει αλουμίνια. Tip: Αγοράστε επίσης ειδικές μονωτικές ταινίες ώστε να περιορίσετε περισσότερο την απώλεια θερμότητας.

Τζάκι
Όσο παράλογο και να ακούγεται, αν τοποθετήσετε μπροστά από το αχρησιμοποίητο τζάκι σας το ειδικό κλείστρο, εξοικονομείται το 15% της θερμότητας του σπιτιού σας. Tip: Μπορείτε να αγοράσετε και ένα ειδικό μπαλόνι καμινάδας. Θυμηθείτε να το αφαιρέσετε όταν θελήσετε να ανάψετε το τζάκι.

Κλιματιστικά
Αν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό και όχι καλοριφέρ, φροντίστε οι περσίδες "κοιτούν" προς τα κάτω, ώστε ο ζεστός αέρας να κατευθύνεται αντίθετα. Tip: Καθαρίσετε τα κλιματιστικά σας και το χειμώνα. 

Θερμοστάτης
Πολλοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι οι συχνές αυξομειώσεις της θερμοκρασίας αυξάνουν την κατανάλωση. Για όσους φοβούνται πως πρόκειται για ένα μύθο τα στοιχεία της έρευνας της WWF -στο πλαίσιο της εκστρατείας Eco2nomy- τους καθησυχάζουν. Σύμφωνα με την έρευνα, συμφέρει να παραμένει ανοιχτό το καλοριφέρ -ιδανική θερμοκρασία είναι 16° C- ακόμα και όταν λείπετε από το σπίτι. Τip: Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν πως η μείωση της θερμοκρασίας του χώρου κατά 1° C επιφέρει εξοικονόμηση έως και 10%. Για παράδειγμα: η κατανάλωση σας στοιχίζει 300 ευρώ, αν κατεβάσετε τον θερμοστάτη μόλις 1 μονάδα η εξοικονόμηση θα είναι περίπου 30 ευρώ.


Πηγή: monopoli.gr

back to top
×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time